”Onko teillä suvussa kaksosia” ja muita kysymyksiä ventovierailta

Amerikkalaisessa kulttuurissa ventovieraille jutellaan paljon enemmän kuin Suomessa, ja näkyvästi raskaana oleva nainen on tietystikin helppoa riistaa rupatteluseuraa etsiville. Omalle kohdalleni ei ole osunut erityisen tunkeilevia kommentteja, mutta ilmeisesti minulla on vain ollut hyvä onni; olen lukenut, että jotkut kommentoijat ovat hyvinkin röyhkeitä.

Minulta on esimerkiksi vain kerran kysytty suoraan, olimmeko hedelmöityshoidoissa tai ovatko kaksosemme ”luonnolliset”. Sitäkin useammin olen kuitenkin kuullut kysymyksen, jonka epäilen utelevan hienovaraisemmin samaa asiaa: ”Onko teillä suvussa kaksosia?” Siihen minun on helppo vastata, sillä meillä on: Mummillani oli identtinen kaksossisko. Välillä kerron silti kysyjälle hoidoistakin, sillä puheenaihe ei ole minulle millään tapaa kiusallinen tai vaikea.

Myöskään vatsani kokoa tai muotoa ei ole juurikaan kommentoitu. Kerron rupattelijoille yleensä jo heti alussa odottavani kaksosia; kenties osa heistä tiedostaa sen kuullessaan, etteivät heidän yleistyksensä vatsan ”oikeasta” koosta kussakin raskauden vaiheessa päde minuun. Yksi muuten sympaattinen keski-ikäinen rouva piti kesällä vatsaani pienenä, mutta se ei minua vaivannut, sillä tiesin vauvojen kasvaneen ja kehittyneen hyvässä tahdissa.

Ainoastaan yhdestä vartaloani koskevasta kommentista pahastuin, eikä sekään onneksi osunut itsellä erityisen arkaan paikkaan. Sen sanoi keski-iän ylittänyt nainen, ja kyseessä oli malliesimerkki sellaisesta amerikkalaisesta huumorista, jota en arvosta ollenkaan. Hän kysyi, olenko raskaana, ja kun vastasin myöntävästi, hän päätti vitsailla: ”Ajattelinkin, ettei tuo varmaan ole kasvain.”

En muista, mitä sanoin hänelle, mutta jälkikäteen kiehuin kiukusta ajatellessani, miten kamalalta tuollainen kommentti tuntuisi, jos itsellä tai jollakulla läheisellä olisi parhaillaan syöpä. En vain voi ymmärtää, miten niinkin kamala asia kuin kasvaimet voi jonkun mielestä olla hyvä vitsailun aihe – varsinkaan ventovieraiden välisessä keskustelussa, jossa ei voi tietää mitään siitä, minkälaisia suruja keskustelukumppani on joutunut kokemaan.

Kokonaisuudessaan olen kuitenkin päässyt todella vähällä. Yksikään ventovieras ei ole esimerkiksi yrittänyt koskettaa vatsaani, vaikka sekin on lukemani mukaan tässä maassa yleistä. Kenties tilanne on pahempi muualla maassa kuin Bostonissa, joka on Yhdysvaltojen pidättyväinen pohjola.

 

Henkilökohtaisesti ikävimmältä tuntui kommentti, jonka kuulin ruokakaupassa pienen tytön äidiltä. Tyttö kuljeskeli kaupan käytävällä omissa ajatuksissaan, enkä päässyt ostoskärryni kanssa hänen ohitseen. En tiennyt, mitä tehdä, ja yritin saada lapsen huomion toistelemalla ”excuse me”, kuten täällä tehtäisiin aikuisen tukkiessa tien. Se ei ilmeisesti ollut oikea tapa puhutella lasta, sillä lapsen äiti puuttui tilanteeseen, kutsui tyttärensä pois tieltä ja kysyi sitten vatsaani katsellen: ”Ensimmäinen lapsi tulossa?” Äänestä, ilmeestä ja asiayhteydestä yhteensä oli selvää, että hän oikeastaan tarkoitti, etten hänen mielestään ollut osannut puhua lapselle tai hoitaa tilannetta oikein.

Vastasin ystävällisesti kertomalla kaksosista, mutta jälkikäteen mietin, mitä olisin oikeastaan halunnut sanoa: ”Joo, mutta vaikka minulla olisi jo lapsia, en silti maahanmuuttajana tietäisi, miten tässä maassa uskaltaa puhutella ventovierasta lasta, kun tiedän, miten huolissanne/paranoideja/hysteerisiä te amerikkalaisvanhemmat olette, jos joku vieras aikuinen puhuu lapsellenne.”

Tajusin nimittäin, että siitä pohjimmiltaan oli kyse. Tiedän, että tässä kulttuurissa nainen voisi yrittää saada lapsen huomion sanomalla vaikkapa ”sweetie” tai ”honey”, mutta en todellakaan osaa arvioida, pitäisikö osa vanhemmista minua mahdollisena lapsensieppaajana, jos puhuisin heidän lapselleen tuollaisia sanoja. Mieluummin haluan vieraan äidin ajattelevan, etten osaa ottaa kontaktia lapsiin, kuin että yritän siepata heidän pienokaisensa.

Asiaa miettiessäni huomasin, etten kyllä tiedä, miten hoitaisin vastaavanlaisen tilanteen Suomessakaan. Tutun lapsen huomion yrittäisin saada ensisijaisesti kutsumalla häntä nimeltä, mutta se ei tietenkään vieraan lapsen kanssa onnistu.  Ehkäpä uskaltaisin Suomessa koskettaa lapsen olkapäätä tai käsivartta.

 

Kenties mielenkiintoisin kysymyksistä paljastuva kulttuuriero on, että täällä kysellään jo raskauden aikana lapsen nimeä. Bostonissa sekin kysymys on yleensä hienotunteisesti muotoiltu: ”Oletteko jo valinneet nimen (tai kaksosten tapauksessa nimet)?” Vastaan aina, että nimet on valittu, mutta suomalaisessa kulttuurissa niitä ei kerrota edes tuleville isovanhemmille. Se on yleensä amerikkalaisista eksoottista, mutta moni reagoi ajatukseen innostuneesti. Kyse ei vaikuta olevan pelkästään kohteliaisuudesta; joidenkin toisten kulttuurierojen kohdalla amerikkalaisen kohteliaisuuspositiivisuudenkin läpi huomaa kyllä, että he pitävät parempana omaa tapaansa toimia. Mutta tässä asiassa moni tuntuu ajattelevan, että olisi hienoa, jos täälläkin tulevien vanhempien oletettaisiin pitävän nimet omana tietonaan siihen saakka, että niitä ei voi enää muuttaa. Kuulemma täällä on tavallista, että nimeä paitsi kysytään jo raskausaikana myös kommentoidaan estottomasti, eikä se yleensä tunnu tulevista vanhemmista mukavalta.

Onneksi meille on luontevaa pitää nimet salassa. En todellakaan haluaisi tietää, miten ventovieraat kommentoisivat nimiä, jotka meidän mielestämme tietysti ovat maailman parhaat ja kauneimmat.

Fall maternity portrait in red gown

Kuva: Teetimme amerikkalaiseen tapaan ammattikuvaajalla äitiyspotretteja varta vasten tähän tarkoitukseen tilatussa iltapukumaisessa kuvausmekossa. Kuvat otti Marina Baklanova, johon tutustuimme kihlajaiskuvauksen yhteydessä.

4 thoughts on “”Onko teillä suvussa kaksosia” ja muita kysymyksiä ventovierailta

  1. Mä olin hieman järkyttynyt kun hyvä amerikkalainen ystäväni a.) paljasti raskauden heti 6. viikolla Facebookissa (totta kai ihanaa jos haluaa jakaa kaikki ilot ja surut, mutta itse pitäisin sitä ihan hulluutena…) ja b.) perusti lapselle OMAN FACEBOOK-TILIN raskausviikolla 18. Vaikka omatkin lapset näkyvät somessa ja heidän elämästään blogissa kerron jonkin verran, niin tuo tuntui jo identiteettivarkaudelta. Tuntui myös hassulta, suomalaisena, kuinka nimi lyötiin tosi aikaisin lukkoon ja mm. maalattiin kissankokoisin kirjaimin lastenhuoneen seinään jossain raskauden puolivälissä.

    Liked by 1 henkilö

    • Tuohon nimen seinälle maalaamiseen (tai isoilla puukirjaimilla tai muilla tauluilla kirjoittamiseen) olen minäkin törmännyt, mutta noin varhaista uutisen kertomista ei ole tullut vastaan :o Kuulostaa kieltämättä hyvin varhaiselta. Mutta kyse saattaa olla ainakin jossain määrin luonne- eikä kulttuurieroista. Tunnen suomestakin muutamia ihmisiä, jotka ovat kertoneet vauvauutisensa julkisesti paljon varhaisemmassa vaiheessa kuin suomalaiset keskimäärin. Amerikkalaiset kaverini muodostavat paljon, paljon pienemmän otoksen, mutta he ovat yleisesti ottaen olleet ihan yhtä pidättyväisiä kuin suomalaisetkin.

      Oma Facebook-tili on tosiaankin erikoinen ratkaisu. Kirjoitteliko ystäväsi sinne ikään kuin syntymättömän lapsensa nimissä, tyyliin ”potkin äitiä tosi paljon tänään”?

      Tykkää

      • Hän ei päivittänyt sitä mutta profiilikuvana oli ultrakuva (varhaisraskauden ultrasta viikolta 8….) ja aina ”tägäsi” vauvan päivityksiinsä, tyyliin ”oksennan loputtomasti koska pieni Jenna Lynn Mae Winston vie kaiken energiani” (nimi keksitty…). Vauvan synnyttyä taas olen hämmästellyt sitä, miten hän pystyi palaamaan töihin kun pieni oli 8 viikkoinen…kulttuurierot!

        Tykkää

  2. Very nice picture.

    Among the Americans with who I grew up, people might ask about the baby’s due date, sex, and/or name. The date was expected, the sex was a maybe (though the reply, ”We know but we’re not telling” always seemed to me to be in bad taste), and the names were up to the parents to reveal if they wanted to.

    But the announcement of twins was inevitably greeted with a squeal of ”Twins!” as if they were the most marvelous thing in the world, which of course they are for the mother.

    These days, IVF is associated with twins, whether correctly or not. There are probably a few religious reactionaries (conservatives so conservative they seem to think it’s 1888) who disapprove of IVF, but you’re not likely to run into them around here.

    Family anecdote of how times change: when my Scottish grandmother became pregnant with my mother, 10 years after her last pregnancy, my grandfather was so embarrassed at having another child at age 45 that he had my grandmother hide her pregnancy as much as possible, which included keeping her indoors in the later stages.

    Tykkää

Jätä kommentti