Maahanmuuttajana maahanmuuttovihamielisessä ilmapiirissä

Maahanmuutto on ollut Yhdysvalloissa kuuma poliittinen kysymys koko sen ajan, minkä olen asunut täällä. Muutin tänne alun perin kirjoittaakseni uutisia vuoden 2016 vaaleista, ja Donald Trump onnistui kärjekkäällä vaalikampanjallaan tekemään maahanmuutosta yhden vaalien keskeisimmistä puheenaiheista. Trumpin menestys vaaleissa ja hänen äänestäjäkunnastaan jälkikäteen tehdyt tutkimukset ovat tehneet näkyväksi, miten paljon vihamielisyyttä meitä maahanmuuttajia kohtaan on.

Onnistuin elämään täällä pitkään niin, etten juurikaan antanut asian vaivata. Se oli ylellisyyttä, johon minulla oli varaa, sillä vihamielisyys ei kohdistu tasaisesti kaikkiin maahanmuuttajiin, ja satun olemaan vähiten vihatusta päästä. Olen maassa laillisesti ja toin oman työpaikkani Suomesta mukanani, joten en ole vienyt työpaikkaa yhdeltäkään amerikkalaiselta. Olen valkoinen, eurooppalaistaustainen kristitty. Puhun sujuvaa englantia. Kuulun Suomen sosiaaliturvaan enkä voi saada Yhdysvalloilta minkäänlaisia sosiaalietuuksia. Uskon maassa maan tavalla elämiseen ja pyrin täällä ollessani noudattamaan täkäläisiä tapoja. Kaikesta tästä seuraa, että kiihkeimmänkin maahanmuuton vastustajan on aika helppo sietää oleskeluani täällä.

Raskaaksi tulon jälkeen minun on kuitenkin ollut vaikeampi työntää kokonaan pois tunnetta siitä, että olen vihamielisessä ympäristössä, paikassa, johon en ole tervetullut. Kyse on varmaankin ainakin osin ihan puhtaasti raskaushormoneista, osin taas siitä, että olen miettinyt paljon sitä, minkälaisessa ilmapiirissä haluaisin lastemme kasvavan.

Statue of Liberty

Meidän lapsistamme tulee amerikkalaisia sanan siinä yksiselitteisessä merkityksessä, että he saavat syntymäoikeutena Yhdysvaltojen kansalaisuuden. Sen myötä heillä on aina oikeus halutessaan asua täällä, eikä heidän koskaan tarvitse anoa tähän maahan viisumia tai käydä läpi green card -prosessia. Heillä on oikeus jopa pyrkiä tämän maan presidentiksi. Jos kuitenkin päätämme kasvattaa lapsemme Suomessa emmekä täällä, monen amerikkalaisen silmissä he eivät silti ole aitoja amerikkalaisia. Hiljattain lukemani tutkimuksen mukaan valtaosa amerikkalaisista kokee, että todelliseen amerikkalaisuuteen kuuluu, että on asunut tässä maassa suuren osan elämästään.

Ymmärrän ajatuksen täysin. Jos kasvatamme lapsemme Suomessa suomalaiseen kulttuuriin, he tuskin itsekään identifioituvat amerikkalaisiksi samalla tavoin, kuin jos he olisivat kasvaneet täällä, ja tämän maan kulttuurin erityispiirteet jäävät heille ihan yhtä vieraiksi kuin jos he olisivat paitsi kasvaneet myös syntyneet Suomessa. Silti minussa herättää vaikeita tunteita ajatella, että lapsemme tuntisivat kansalaisuudestaan huolimatta tässä maassa sitä samaa ulkopuolisuutta kuin mitä itse koen.

Samaan aikaan minulle on kuitenkin täysin selvää, että haluaisin siirtää lapsillemme monia suomalaisen kulttuurin arvoja ja välttää sen, että he omaksuisivat niiden sijaan amerikkalaisen kulttuurin erilaiset arvot. Haluaisin muun muassa lastemme kasvavan ajattelemaan, että kaksi- tai monikielisyys on ylpeyden aihe eikä jotain, mitä tarvitsee hävetä. Haluaisin heidän olevan kiinnostunut vieraista maista ja kulttuureista ja välittävän koko maailmasta sen sijaan, että he ajattelisivat synnyinmaansa olevan maailman napa.

Haluaisin lapsillamme olevan aina perusluottamus yhteiskunnan turvaverkkoihin ja siihen, ettei perheemme voi yhtäkkiä huonon onnen iskiessä päätyä asumaan kadulle ja kerjäämään ruokaa henkemme pitimiksi. Haluaisin heidän kokevan, että järjestelmä on pienen ihmisen puolella.

Haluaisin lastemme pitävän luontevana sitä, että naiset ja miehet voivat olla ystäviä keskenään. Haluaisin heidän oppivan pienestä pitäen, että miehen ei ole pakko lähteä mukaan äijäkulttuuriin eikä naisen hyväksyä alempiarvoista asemaa työelämässä.

Haluaisin lastemme pitävän päivänselvänä, ettei työ ole elämässä kaikki kaikessa. Haluaisin heidän voivan luottaa siihen, että äidillä ja isällä on aikaa myös heille eikä ainoastaan työlle. Haluaisin heidän tottuvan pitkiin lomiin ja inhimillisen mittaisiin työpäiviin sen sijaan, että he olettaisivat työelämän vaativan ihmiseltä kaiken ja olisivat siksi aikuisina töissä aamusta iltaan ja pelkäisivät tai häpeäisivät pitää koskaan lomaa.

Haluaisin lastemme saavan niin pitkään kuin mahdollista pitää kiinni illuusiosta, että maailma on reilu paikka ja että ihmisillä on tasavertaiset mahdollisuudet hyvään elämään.

Osa amerikkalaisista on kanssani samaa mieltä monista tai jopa kaikista yllä esiin nostamistani arvokysymyksistä. Amerikkalaisen nykykulttuurin arvomaailma ei kuitenkaan vastaa heidän arvojaan sen enempää kuin minunkaan, ja monet heistä ovat siitä ahdistuneita ja turhautuneita. Koska he eivät ole maahanmuuttajia, heissä omien ja ympäröivän yhteiskunnan arvojen ristiriita ei herätä minun kokemani kaltaista ulkopuolisuuden tunnetta, mutta luulen, että heille asia on juuri siksi vielä vaikeampi.

Ulkopuolisuus ei ole yksinomaan huono asia. Sen ansiosta en tunne vastuuta tämän kulttuurin varjopuolista. Kukaan ei myöskään oleta minun allekirjoittavan kaikkia tämän maan arvoja eikä lokeroi minua samaan lokeroon sellaisten amerikkalaisten kanssa, joiden kanssa olen eri mieltä lähes kaikesta.

Olen onnellinen ja kiitollinen siitä, että olen saanut ja saan asua täällä, ja että lapsillamme on mahdollisuus saada tämän maan kansalaisuus. Olen kenties kuitenkin vielä onnellisempi ja kiitollisempi siitä, että olen saanut syntyä ja kasvaa Suomessa, ja että lapsemme saavat myös Suomen kansalaisuuden. Vaikka aina ei siltä tunnukaan, ajoittainen ulkopuolisuuden tunne on pieni hinta siitä kaikesta.

Advertisement

4 thoughts on “Maahanmuuttajana maahanmuuttovihamielisessä ilmapiirissä

 1. Ihan ensimmäiseksi suuret onnittelut ihanasta elämänmullistuksesta ja paljon onnea loppuodotukseen! Ja sitten; olipa hyvä ja mielenkiintoinen teksti. Omaa kultturiaan ja sen arvomaailmaa tulee peilattua paljon etenkin kun joutuu sanoittamaan kulttuurieroja lapsille (toisaalta, jos teidän lapsenne kasvavat Yhdysvalloissa joudutkin tulevaisuudessa todennäköisemmin tulkkaamaan outoja suomalaisia tapoja!). Täällä Etelä-Espanjassa ollaan kauniisti sanottuna maltillisen rasistisia, mutta olen saanut useammalta henkilöltä kuulla olevani ”hyvä maahanmuuttaja”, valkoinen nainen, paikallista kieltä puhuva perheenäiti joka syö churroja eikä hyödy sosiaaliturvasta…

  Tykkää

  • Kiitos paljon <3 Kiva, että tykkäsit lukea pohdintojani. Kuulostaa hyvin espanjalaiselta, että ihmiset sanovat noin peittelemättä päin naamaa, että olet "hyvä maahanmuuttaja". Täälläkin maahanmuuttajavastaisuuden myöntäminen avoimesti on yleistynyt Trumpin myötä, mutta monella ihmisellä olisi silti edelleen aika iso kynnys puhua asiasta noin suoraan maahanmuuttajalle itselleen, vaikka tämä olisi se "hyvä maahanmuuttaja".

   Tykkää

 2. Immigration has been a complicated issue in American history. Between European colonization (without the express permission of the Native Americans!) and the Civil War, there were almost no rules barring immigrants. But between 1865 and 1924 anti-immigrant sentiment built up as the U.S. underwent social transformations due to industrialization, while facing waves of immigrants who were significantly different in culture (and often appearance) to the colonial-era stock.

  On the West Coast, there was a lot of hostility to the Chinese in particular, and laws were passed barring Chinese immigrants from ever becoming citizens. But, thanks to the Constitution, their children were citizens! In the east, the rise in immigration from southern and Eastern Europe raised fears of ”alien peoples” who could not be assimilated; the Catholicism of many was particularly objectionable to the Protestant majority in this country, notwithstanding the separation of church and state.

  In 1924, strict limits were set on immigration, limits that were not raised again until the mid-1960s. Immigration died out as an issue in that time period.

  Thanks to the U.S. involvement in Vietnam, there was a sizable influx of Asians in the 1970s, and due to a desire for cheap labor, many companies brought in Mexican labor. It’s been the latter that has caused nativist fears the most, as I’m sure you’re well aware. Americans swing back and forth between thinking we have values everyone wants, and fears that newcomers won’t understand those values and change them. I’d argue a large part of our attitude toward immigrants depends on how confident we are of ourselves as a nation. The answer, right now, is ”not much,” and that fuels anti-immigrant sentiment.

  As Finnish people with jobs, you’d draw little ire in this country. It’s partly because you look and are Northern European. It doesn’t hurt that there have been previous waves of Finnish migration to this country. While I was growing up, there was a sizable number of Finnish-Americans out in Fitchburg (and so far as I know still are), and out in Michigan, they actually founded a college as far back as 1896.

  It’s a bit sad to realize what values you fear American life would give your children. I wish I could simply tell you the values you fear aren’t really American values, but in all honesty I have to admit they often are embraced by many of my countrymen. Sigh. May you raise your children to get the best from Finland and the United States.

  Liked by 1 henkilö

  • Thanks! We’ll do our best to give our twins the best of both worlds. I understand your sadness. The values I fear are definitely not shared by all Americans but seem nevertheless quite deep-rooted in the American existence. Feeling like work always has to come first, for example, seems very common here in the Boston area, which is full of ambitious career people.

   And thanks for the history briefing! It was very interesting.

   Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s