Unohda verkkopankit, lähetä shekkejä postissa

Sain juuri elämäni ensimmäisen shekkivihon. En millään meinaa uskoa, että tosiaan tarvitsen sellaisen, mutta Amerikassa rahaliikennettä hoidetaan kuin oltaisiin yhä 90-luvulla.

Täällä ei siirretä rahaa verkkopankissa. Täällä lähetellään shekkejä postissa.

Maksamme shekillä muun muassa asuntomme vuokran. Yksityisyrittäjät ja pienet yritykset haluavat usein maksuksi shekin. Shekit ovat jopa suurten yritysten arkea: esimerkiksi lehtitilauksen voi tehdä ”kätevästi” lähettämällä mediatalolle shekin postissa.

Shekeillä liikutellaan todella suuriakin summia. Esimerkiksi vakuutusyhtiöt maksavat asiakkailleen korvaukset shekeillä. Jopa lottovoittajat saavat ymmärtääkseni arpajaisyhtiöltä shekin.

mIMG_8680

Kaikkein ärsyttävintä on, kun joku lähettää shekin itselle. Niin yleisiä kuin shekit ovatkin, niiden lunastamista ei ole tehty helpoksi.

Sain ensimmäisen shekkini jo ennen kuin olin edes virallisesti muuttanut tähän maahan. Yksityinen lääkäriasema varmisti ensikäynnillä maksukykyni laskuttamalla luottokortiltani ennen lääkärikäyntiä sattumanvaraisen summan – ja palautti erotuksen myöhemmin minulle shekillä.

Olin tietysti kuvitellut, että rahat palautettaisiin suoraan kortilleni. Hämmennyin todella paljon, kun postissa tulikin shekki.

Työnsin shekin laatikon pohjalle ja asian mielestäni, mutta kohta shekkejä tuli muualtakin. Minun oli pakko alkaa selvittää, miten saisin ne lunastettua. Vaiva tuntui kohtuuttoman suurelta, koska muuttoon liittyi monta muutakin vierasta ja selvittelyä vaativaa asiaa, ja voimavarani olivat vähissä.

Kuvittelin, että pankki olisi oikea paikka shekkien lunastamiseen. Olin kuitenkin väärässä. Palvelun suhteen amerikkalaispankit eivät nimittäin ole jämähtäneet 90-luvulle, vaan ne ovat heikentäneet palveluitaan ja nostaneet palvelumaksujaan aivan samalla tavalla kuin suomalaispankitkin.

Sain selville, että palvelumaksut olisivat pienimmät, jos lunastaisin shekkini vähittäiskauppajätti Wal-Martissa.

Wal-Mart ei harrasta kivijalkamyymälöitä. Jouduimme ajamaan erikseen kauas kaupungin ulkopuolelle asiaani hoitamaan.

En ollut erityisen luottavaisella mielellä. Wal-Martin lisäksi myös kioskiketju 7-Eleven oli verkkosivuillaan kertonut lunastavansa shekkejä, mutta kun kysyin asiasta kioskissa, myyjä ei ollut koskaan kuullutkaan koko palvelusta.

Wal-Mart sentään piti lupauksensa. Heidän asiakaspalvelutiskillään shekkejä saattoi lunastaa. Pian kuitenkin matkaan tuli uusi mutka: Minulta kysyttiin sosiaaliturvatunnusta.

Tässä vaiheessa olin jo asunut Bostonissa useita kuukausia ja saanut hankittua sosiaaliturvatunnuksen. Sitä ei kuitenkaan ollut koskaan aiemmin kysytty minulta, enkä ollut mitenkään varma, muistaisinko sitä ulkoa.

Olin muistin varassa, sillä sosiaaliturvakortissa lukee erikseen, ettei sitä pidä kantaa mukana lompakossa.

Kuin ihmeen kaupalla muistin tunnukseni. Asiakaspalvelija otti vastaan yhden kolmesta shekistäni ja antoi vastineeksi käteistä.

Sitten nousi uusi seinä vastaan. Kone hylkäsi kaksi muuta shekkiäni. Asiakaspalvelija ei nähnyt koneelta, mikä shekeissä oli vikana.

Lääkäriaseman shekissä kolmannen nimeni alkukirjain oli kirjoitettu väärin. Se kuulemma riitti syyksi shekin hylkäämiseen. Toisesta hylätystä shekistä en löytänyt minkäänlaista vikaa.

Ei auttanut kuin palata kotiin. Minulla oli edelleen kaksi lunastamatonta shekkiä.

Otin yhteyttä shekkien lähettäjiin ja kerroin, mitä oli tapahtunut. Minulle luvattiin lähettää uudet.

Lääkäriasema unohti hoitaa asian. Sitten shekki hävisi postissa. Jouduin soittamaan heille kymmenisen kertaa muutaman kympin vuoksi. Kun lopulta sain kelvollisen shekin, alkuperäisestä lääkärikäynnistäni oli kulunut jo yli vuosi.

Sillä välin Samulin pankki oli päättänyt lakkauttaa kaikki konttorit koko Massachusettsin osavaltiosta.

Tilalle se tarjosi verkkopankkipalveluita, jotka eivät kuitenkaan olleet kaksisia. Asiakas voisi esimerkiksi tallettaa shekin tililleen lähettämällä siitä kännykkäkameralla otetun kuvan mobiilipankissa – mutta palvelu on käytettävissä vain pienten shekkien lunastamiseen. Mikäli Samulilla olisi joskus suurelle summalle osoitettu shekki, hänen ainoa mahdollisuutensa tallettaa rahat tililleen olisi lähettää se pankkiin allekirjoitettuna.

Allekirjoitetun shekin postittaminen on kuin seteleitä lähettäisi.

Yleensä shekit liikkuvat postissa vain allekirjoittamattomina, mikä vaikeuttaa niiden varastamista. Tarkoitus on, että vastaanottaja allekirjoittaa shekin lunastushetkellä, ja että hänen allekirjoituksensa varmennetaan henkilötodistuksesta.

Kuvitelkaa, että iso suomalaispankki ehdottaisi asiakkaalleen, että tämä tekisi talletuksen lähettämällä heille tuhansia euroja kirjekuoressa.

mIMG_8676

Tänä talvena aloin selvitellä uudelleen, miten voisimme ratkaista kummankin meistä shekkiongelmat. Nyt voimavaroja riitti jo pankkien vertailemiseen.

Osa pankeista perii palvelumaksun jopa siitä, jos asiakas tallettaa saamansa shekin tililleen. Jo pelkästä tilin avaamisesta koituu usein kuukausimaksuja.

Onnistuin kuitenkin löytämään pienemmän, paikallisen pankin, joka houkuttelee asiakkaita tarjoamalla kuukausimaksuttomia shekkitilejä. Shekkien tallettamisesta ei peritä palvelumaksua ja mikä parasta, pankilla on kotimme lähellä kaksi konttoria. Koska pankki on paikallinen, se tuskin lakkauttaa tämän alueen konttoreitaan.

Nyt minulla on amerikkalainen pankkitili, johon voimme molemmat tallettaa kaikki vastaisuudessa saamamme shekit helposti ja veloituksetta.

Se ei kuitenkaan vielä tarkoita, että pääsisimme käyttämään shekkeinä saamiamme rahoja. Kun rahat on saatu talletettua tilille, seuraava kysymys on, miten ne saa sieltä pois.

Tiliini kuuluu ilmainen debit-kortti, joten pystyn itse käyttämään omia shekkirahojani maksamalla ostoksiani kortilla. Mutta entä, jos talletamme tililleni Samulin shekkejä, ja haluaisimme hänen saavan rahat käyttöönsä?

Kuten alussa mainitsin, tässä maassa ei siirrellä rahaa verkkopankissa. Siihen on yksinkertainen syy: tilisiirrosta peritään kolmenkymmenen dollarin palvelumaksu.

Minulla on tasan kaksi tapaa siirtää Samulille rahaa. Ensimmäinen niistä on käteisen nostaminen automaatista.

Arvaattekin kenties jo, mikä toinen vaihtoehto on.

Voin kirjoittaa Samulille shekin.

9 thoughts on “Unohda verkkopankit, lähetä shekkejä postissa

  1. Sorry you find the American use of checks perplexing. I presume almost all banking in Finland must be done electronically.

    U.S. banking IS odd, no question about it. It was tightly regulated until the 1980s, with thousands of small banks, savings banks (yes, they were different from regular banks), and credit unions, none of which had a national scope. Deregulation initially led to more options and lower costs, but over time many banks merged, and increasingly resorted to fees to make their profits. Complicating matters more, the two largest credit cards (Visa and Mastercard) were bank cards, with terms varying from bank to bank.

    Initially, banks looked at electronic transactions as a source of profit: they would actually charge for electronic transactions, but not checks! With the gradual development of online banking, most banks have been abandoning such charges, but you seem to be stuck with ones that haven’t.

    It didn’t help that older people had trouble with Internet access, and rarely chose electronic transactions, continuing to use checks instead. As I’ve been taking over my aged mother’s banking, I’ve been converting more of her routine bills from check-by-mail to electronic transactions, for which her credit union doesn’t charge.

    Smaller banks and credit unions are generally more accommodating to people with small accounts. Large banks often impose substantial minimum balances, or charge you fees, but do offer more services and branches..

    Tykkää

  2. Muistan kerran katsoneeni Frendien jakson, jossa Joey intoili, että hän ja Chandler ovat ”bank buddies”. En tajunnut yhtään mistä on kyse, ennen kuin muutin 10 vuotta sitten Kaliforniaan, ja tutustuin sikäläiseen pankkielämään. Sen jälkeen vitsi oli ihan helppo ymmärtää… Toinen itseäni edelleen hämmästyttävä piirre amerikkalaisessa arjessa on alennuskupongit. Siis se, että niitä tosiaan leikellään irti ja käytetään kaupassa. Muistelen viimeksi nähneeni sellaisen Suomessa joskus 80-luvulla :D

    Tykkää

    • Jotkut amerikkalaisten sarjojen viittaukset tosiaan avautuvat täällä asuessa ihan eri tavalla :)

      Kupongit ovat täällä Itärannikollakin edelleen kova sana. Postissa tulee säännöllisesti pino kuponkeja samaan tapaan kuin Suomessa ennen Kuponkiuutiset. Ehkä kaikkein hämmästyttävimpiä CVS-apteekkiketjun kilometrin mittaiset kuitit, joissa on vaikka kuinka monta kuponkia seuraavaa ostoskertaa varten.

      Tykkää

  3. Vuoden verran Bostonissa asuneena olen kahdesti joutunut lunastamaan shekin, enkä kertaakaan lähettämään. Olen tosin onnekas vuokranantajan suhteen siinä mielessä.

    Mutta noillakin kahdella kerralla, lunastaminen ei ollut ongelma: marssin Bank of American automaatille (joka paikassa) ja syötin shekin laitteeseen.

    Tileille yms sanotaan olevan hinnat nettisivulla yms., mutta kun menin avaamaan tiliä ja henk koht neuvottelemaan, niin kävi ilmi että apurahatutkijallekin liikenee maksuton tili.

    Tykkää

    • Kiitos kommentista! Mielenkiintoista, että shekin voi lunastaa myös automaatissa. Sitä en ollut aikaisemmin kuullut. Antaako automaatti siis käteistä shekin vastineeksi, vai pitääkö asiakkaalla olla Bank of Americassa tili, jolle rahat talletetaan?

      Tykkää

      • Olen laittanut suoraan tilille, joten en tiedä, että saako käteisenä ja tuleeko toisen pankin asiakkaalle kuluja. Työkaveri, BoA:n asiakas hänkin, hoitaa shekit kännykällä mutta en ole itse siihen lähtenyt. (Tosin niitä tosiaan kahta shekkiä enempää ole ollutkaan.)

        Tykkää

      • Muistelen myös, että 90-luvulla Floridassa käydessä eräs tuttu ajoi drive-in pankkiautomaatille (sekin jo sinällään outo konsepti suomalaiselle), jolla onnistui myös shekkien tallettaminen. Rahat menivät jollekin tilille.

        Tykkää

      • Meidänkin lähipankissamme on drive in -pankkiautomaatti :). Amerikkalaiset arvostavat palveluita, joita varten ei tarvitse nousta autosta. Kenties automaatilla käyminen on myös turvallisempaa, kun istuu autossa eikä kukaan voi kävellä selän taakse rahoja ryöstämään.

        Kännykän shekkisovellus saattaa vähitellen korvata shekkiautomaatit, sillä ainakin älypuhelimiin tottuneen sukupolven näkökulmasta on taatusti kätevämpää tallettaa shekit kotoa käsin kuin käydä automaatilla.

        Tykkää

Jätä kommentti