Itsepalvelupesulassa

Pääsimme tällä viikolla kokemaan taas yhden periamerikkalaisen elämyksen: pyykinpesun itsepalvelupesulassa.

laundromat somerville massachusetts

Tähän saakka emme ollut pesulaa tarvinneet, onhan asunnossamme pyykinpesukone, jonka toimintaa pian muuton jälkeen täällä blogissakin ihmettelin.

Nyt kone on kuitenkin rikki, emmekä tiedä, koska pääsemme seuraavan kerran pesemään pyykkiä kotona. Vuokraisäntä on jo useamman viikon ajan yrittänyt korjailla sitä itse sen sijaan, että kutsuisi korjaajan tai ostaisi uuden koneen.

Päätimme Samulin kanssa, että tilanteen harmittelemisen sijaan tekisimme pesulareissusta hauskan retken. Arvostan todella paljon Samulin elämänasennetta, joka mahdollisti tällaisen ajattelun. Moni olisi varmasti mennyt pesulaan huonotuulisena, jolloin reissu olisi ollut vain yksi rasite lisää kuormitetussa arjessa, mutta kun päätimme asennoitua toisella tavalla, siitä tuli suorastaan päivän kohokohta.

Ajatus retkestä oli Samulin, ja minä täydensin sitä keksimällä, että voisimme hakea eväsleivät pesulan lähettyvillä olevasta kivasta leipäkahvilasta.

Samuli ajoi minut ja pyykit pesulan ovelle ja lähti hakemaan leipiä. Olin koko paikan ainoa asiakas! Pyykkikoneita oli parikymmentä ja kuivausrumpujakin runsaasti.

Suureksi ilokseni pesukoneet olivat aivan eri maailmasta kuin päältä ladattava koneemme kotona. Ne muistuttivat hyvin paljon pyykinpesukonettani Suomessa: ne ladattiin sivusta ja niissä oli tutut lokerot pesu- ja huuhteluaineelle.

Olimme ottaneet mukaan vain yhden koneellisen pyykkiä, eikä siihen valitettavasti ollut tulossa huuhteluainetta. Minusta olisi ollut suurta luksusta päästä annostelemaan huuhteluaine omaan lokeroonsa pyykinpesun alussa sen sijaan, että vahtisin silmä kovana pesuohjelman etenemistä päästäkseni lisäämään huuhteluaineen käsin ensimmäiseen huuhteluveteen.

Koneellisen peseminen maksoi kolme dollaria, ylimääräisen huuhtelun lisääminen ohjelmaan neljännesdollarin siihen päälle.

Koko summa piti syöttää koneeseen neljännesdollarin kolikoina. Pesulassa oli rahanvaihtokone, mutta se oli epäkunnossa. Onneksi olin kerännyt oikeankokoisia kolikoita talteen ison kasan parkkimittareita varten, ja ne riittivät yhteen koneelliseen ongelmitta.

Seuraava iloinen yllätys oli pesuohjelman kesto: pyykki olisi valmista puolessa tunnissa!

Panin pyykit pyörimään, ja kohta Samuli tuli paikalle leipien kanssa. Pesulassa oli muovituoleja ja -pöytiä asiakkaita varten, ja iso, matala ikkunalauta oli pehmustettu intialaishenkisillä tyynyillä sohvaksi.

Vietimme oikein rattoisan piknikin sillä välin kun kone pyöri. Aika ei todellakaan ehtinyt tulla pitkäksi, kun ohjelma kesti vain puoli tuntia.

Aloimme miettiä, miten nopeasti pyykkipäivän voisi hoitaa tyhjässä itsepalvelupesulassa kuin kotona, kun kaikki eriväriset ja eri lämpötiloissa pestävät koneelliset saisi pyörimään vierekkäisiin koneisiin yhtä aikaa, ja ohjelmat kestäisivät vain puoli tuntia.

Kotona minulla menee pyykkäämiseen helposti kaksi päivää, joiden aikana toki teen töitä ja hoidan muita asioita sillä välin, kun kone pyörii. Pelkkään koneen luona kellarissa ramppaamiseen saa kuitenkin noina kahtena päivänä helposti kulumaan enemmän aikaa kuin pesulareissu autolla vaatisi.

Kokonaisuudessaan kolikkopesula oli erittäin positiivinen kokemus. Nyt ei harmita enää yhtään niin paljon, vaikka vuokraisäntä vitkuttelisi koneen korjaamisen kanssa vielä useita viikkoja lisää.

Advertisement

5 thoughts on “Itsepalvelupesulassa

 1. Well, this is a first: someone who enjoys using a laundromat! As with your situation, we used one when I was growing up if our family machines broke down. And when I lived in Manhattan, that’s where I HAD to do laundry, because there were no laundry facilities in the building. Hated it.

  My partner and I had something of the opposite experience when we took a trip to the Baltic states. The washer and dryer in the Vilnius youth hostel where we first stayed were so much smaller than their American counterparts, and had longer cycle times. Not realizing this, she filled up the washer with her laundry, and I had neither space nor time to do mine! (The story does have a happy ending, since we were able to get a laundress to do all my clothes when we stopped in Klaipeda a few days later.)

  Tykkää

 2. Mun pitäisi saada mun puvulle pesu, mutta olen miettinyt, että onko tuollaisissa itsepalvelupesuloissa mahdollista pestä pukuja vai pitääkö ne viedä oikeaan pesulaan. Ikävä kuulla, että teidän pesukone on rikki eikä teidän vuokraisäntä saa sitä itse kuntoon. Onneksi multa löytyy kotoa oma pesukone, jonka kanssa ei ole kyllä koskaan ongelmaa.

  Tykkää

  • En usko, että itsepalvelupesulassa pystyy pesemään mitään sellaista, mitä ei voisi pestä kotona tavallisella pyykkikoneella ja kuivausrummulla. Ne on tarkoitettu ihmisille, joilla ei ole konetta kotona, eivätkä laitteet eroa käyttötarkoitukseltaan kodinkoneista. Puvun veisin suosiolla ihan tavalliseen pesulaan. Monissa amerikkalaisissa itsepalvelupesuloissa tosin toimii myös tavallinen pesula. Sellaiseen voi toki jättää puvun pestäväksi.

   Anteeksi, että kommentin hyväksyminen ja vastaaminen ovat kestäneet niin pitkään. Pidin yli vuoden kokonaan taukoa bloggaamisesta kuormittavan elämäntilanteen vuoksi enkä edes käynyt katsomassa, oliko tullut uusia kommentteja.

   Tykkää

 3. Itsekin käytin itsepalvelupesulaa yhdessä vaiheessa, sillä minulla ei vielä ollut omaa pesukonetta. Ja yksi kerta kun tulin pesulaan oli huoltoliike asentanut täysin uudet pyykinpesukoneet, oli kyllä kiva pestä pyykkiä uusilla koneilla. Kiva, että saitte pyykinpesusta hauskan reissun eikä pyykinpesuohjelmakaan kauaa kestänyt.

  Tykkää

  • Uudet koneet olivat varmasti iloinen yllätys!

   Anteeksi, että kommentin hyväksyminen ja vastaaminen ovat kestäneet niin pitkään. Pidin yli vuoden kokonaan taukoa bloggaamisesta kuormittavan elämäntilanteen vuoksi enkä edes käynyt katsomassa, oliko tullut uusia kommentteja.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s