Elvis elää ketjumotellissa ja muita tarinoita Memphisistä

Aidonkokoinen Elvis-patsas tervehtii vieraita sisääntuloaulassa. Seinät ovat täynnä Kuninkaan levyjä, levynkansia ja muita muistoesineitä. Nyt ei kuitenkaan olla Elvis-museossa vaan halvassa ketjumotellissa.

Elvis lives in Days Inn Graceland Memphis Tennessee

Odotin Memphisin-matkalta Elvis-tunnelmointia, mutta en osannut arvata, että se alkaisi jo ensimmäisen yön majapaikassani. Olin valinnut Days Inn -ketjun motellin yksinkertaisesti sillä perusteella, että se oli iltalennolla kaupunkiin saapuvan matkaajan kannalta parhaassa mahdollisessa paikassa: ihan lähellä lentokenttää ja aivan Elviksen Graceland-kartanossa toimivan museon vieressä.

Elvistely ei loppunut sisääntuloaulaan. Uima-allas oli kitaran muotoinen. Huonettani koristivat Kuninkaan kuvat. Yleisissä tiloissa soi tietystikin Elviksen musiikki.

Elvis guitar shaped swimming pool in Days Inn Graceland Memphis Tennessee

Elättelin toiveita, että tapaisin matkani aikana henkeen ja vereen Elviksestä innostuneita faneja, mutta valitettavasti sekä motellissa että itse Gracelandissa näkemäni ihmiset vaikuttivat kaltaisiltani tavallisilta turisteilta. Kukaan ei kulkenut ympäriinsä Elvis-henkisessä asussa tai pyörtynyt onnesta päästessään töllistelemään Kuninkaan kotia.

Gracelandin sisustus oli hyvin erikoinen. En voi väittää, että kartano olisi mielestäni ollut erityisen viihtyisä, mutta yhtä kaikki oli hauskaa päästä näkemään se.

Elvis Graceland living room Memphis Tennessee

Elvis Graceland billiard room Memphis Tennessee

Elvis Graceland tv room Memphis Tennessee

Suurimman vaikutuksen minuun teki autonäyttelyssä esillä oleva vaaleanpunainen Cadillac. Innostun harvoin autojen ulkonäöstä, mutta tämä auto sykähdytti vaaleanpunaista rakastavaa sieluani todella.

Elvis pink Cadillac in Graceland car museum Memphis Tennessee

Jokaisesta museon osasta oli uloskäynti lahjatavaramyymälän kautta. Elvis-krääsän ihmettely oli aluksi viihdyttävää, mutta ennen pitkää se alkoi pursua korvista. Amerikkalaiset jos ketkä osaavat tuotteistamisen, ja erilaisia Elvis-tuotteita tuntui olevan loputtomasti.

Elvikseen kyllästyttyäni suuntasin keskustaan, josta olin varannut majoituksen kahdeksi jäljellä olevaksi yöksi. Siellä minua kiinnostivat mustien amerikkalaisten ihmisoikeustaistelusta kertova kansalaisoikeusmuseo, vanhanaikaisen näköiseksi kunnostettu Beale Street -katu livemusiikkiklubeineen ja alueen musiikkihistoriaan liittyvät museot.

Onnistuin käyttämään kansalaisoikeusmuseossa viisi tuntia. Loppuvaiheessa tuntui, että pääni räjähtäisi tiedosta.

Useimmat museovieraat suoriutuvat käynnistään toki paljon lyhyemmässä ajassa, mutta minusta tuntui tärkeältä yrittää ihan tosissaan opetella ja ymmärtää uuden kotimaani historiaa ja nykypäivää mustien yhteiskunnallisen aseman näkökulmasta, ja Memphisin museo on tietääkseni maan paras paikka siihen.

Museo on pystytetty taloon, jossa Martin Luther King Jr salamurhattiin. Talo oli siihen aikaan hotelli, jossa King yöpyi. Siellä pääsee näkemään huoneen, jossa hän vietti elämänsä viimeiset tunnit ja parvekkeen, jolla hän seisoi kohtalokkaan luodin osuessa häneen.

Balcony Martin Luther King Jr was shot in Civil Rights Museum Memphis Tennessee

Musiikkimuseoista Rock and Soul Museumista ja Sun Studiosta en saanut läheskään yhtä paljon irti, mutta olen varma, että musiikista ja musiikin historiasta kiinnostuneille ne ovat hyvin antoisia vierailukohteita.

me and Elvis's microphone at Sun Studios Memphis Tennessee

Sun Studiolla sai kokeilla Elviksen mikrofonia

Livemusiikin kuuntelu Beale Streetillä sen sijaan oli hauskaa. Minulle on tyypillistä suunnitella matkani yksityiskohtaisesti jo ennakkoon, mutta tätä osuutta en ollut suunnitellut, vaan kuulin sattumanvaraisia artisteja sattumanvaraisesti valituissa paikoissa. Varsinkin viimeisellä klubilla oli tosi hyvä tunnelma.

Memphisin-retkeni päätteeksi päädyin paikkaan, joka istui hyvin ajatukseeni matkustaa jännän ja oudon äärelle: kenties maailman kummallisimpaan pyramidiin.

Kaupungin keskustassa on valtava lasiseinäinen pyramidi, joka rakennettiin alun perin urheilutapahtumia ja konsertteja varten mutta joutui myöhemmin eläkkeelle, kun kaupunki sai uuden, isomman urheiluareenan. Nyt pyramidissa majailee Pro Bass Shops -erätarvikeliike, ja sinne on rakennettu suoranainen elämyspuisto.

Lasipyramidin sisällä virtaa jokia ja tönöttää puunrunkoja. Joissa ja lammikoissa elää oikeita kaloja ja jopa lauma alligaattoreita. Yhdellä pyramidin laidalla ryhmä täytettyjä eläimiä kiipeilee kallioilla.

Bass Pro Shops Pyramid Memphis Tennessee

Tämän kaiken keskellä on myynnissä erävarusteita, leluja ja muutakin sekalaista tavaraa. Pyramidissa on myös keilahalli, ampumarata, ravintola ja näköalatorni.

Bass Pro Shops Pyramid Memphis Tennessee

Sain taas lisää vahvistusta hypoteesilleni, että monet maailman kummallisimmista asioista tapahtuvat Yhdysvaltojen rajojen sisäpuolella.

3 thoughts on “Elvis elää ketjumotellissa ja muita tarinoita Memphisistä

  1. Forgive me if I’m repeating what you already know, but some landmarks to know in the civil rights struggle for black people:

    1619: First black slaves brought to English colonial America, Virginia specifically.
    One of the intriguing issues in colonial history is how slavery eventually became identified with black people only.

    1783: First complete abolition of slavery within a state, when the courts held the Massachusetts constitution of 1780 made slavery illegal. (There had been prior partial emancipations by states, beginning in Vermont in 1777.)

    1804: The Haitian insurrection ends with the independence of Haiti and the abolition of slavery; this precedent of a successful slave uprising strikes fear into the slave states.

    1808: The importation of slaves to the United States becomes illegal.

    1834: The British Empire abolishes slavery, placing moral pressure on the United States.

    1850: The Compromise of 1850 supposedly settles the issue of slavery in the United States by dividing the country into slave and free sections (again), but the strengthened Fugitive Slave Law, allowing the Federal Government to recover escaped slaves even from free states, becomes the source of continued conflict in the North.

    1857: The Supreme Court in the Dred Scott decision rules slaves could never be citizens and that slave property cannot be taken, potentially upending the Compromise of 1850.

    1860: South Carolina secedes from the United States to preserve slavery within its borders, thus kicking off the American Civil War (1861-65).

    1862: Lincoln signs the Emancipation Proclamation, making all slaves in Confederate-held territories free. While the immediate effect was trivial, abolitionists believed this would ultimately mean all slaves would have to be freed.

    1865: Slavery abolished by the 13th Amendment to the Constitution.

    1863-1877: Reconstruction: Union rule imposed on the defeated South results in a brief period in which black people can freely vote and even hold political offices.

    After 1877, the South was able to gradually institute what were known as ”Jim Crow” laws, legally mandating racial segregation and using various devices such as the poll tax to prevent blacks from voting. These restrictions were challenged in the Plessy v Ferguson case, but the Supreme Court held in 1896 that ”separate but equal” segregation was legal.

    1954: In Brown v. Board of Education of Topeka, the Supreme Court struck down segregation in schools.

    1955: Rosa Parks refuses to give up a bus seat to a white person, starting years of civil disobedience by blacks in the South to end segregation completely. Martin Luther King Jr. would become one of the leaders of this movement.

    1964: The 24th Amendment to the Constitution makes the poll tax, a means often used to prevent blacks from voting, illegal throughout the United States. The Civil Rights Act of 1964 made racial discrimination illegal. ”Freedom Summer,” an effort to register many blacks in the South, is marred by attacks on blacks by racist whites.

    Tykkää

  2. Päivitysilmoitus: Uberillä Arkansasiin | Amerikkaa ymmärtämässä

  3. Päivitysilmoitus: Junalla halki Mississipin | Amerikkaa ymmärtämässä

Jätä kommentti